Právnická fakulta Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

OZVENY PRÁVNYCH DEJÍN V SÚČASNOSTI - VII. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie "Banskobystrická škola právnych dejín" (2022)

Katedra dejín štátu a práva srdečne pozýva na 7. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie „Banskobystrická škola právnych dejín“, nazvanej OZVENY PRÁVNYCH DEJÍN V SÚČASNOSTI. Medzinárodná vedecká konferencia sa bude konať v dňoch 26. – 27. mája 2022 (štvrtok, piatok) na pôde Právnickej fakulty UMB v Banskej Bystrici, Komenského 20, Banská Bystrica.

 

Konferencia vychádza z úvah, že prepájanie, vplyv a inšpirácia historickými právnymi inštitútmi má pre súčasné právo nepochybne svoju cenu a význam. Mnohé dávne inštitúty sa časom vyvinuli do inej podoby, zaznamenali hodnotovú či kvalitatívnu premenu, niektoré úplne zanikli, iné zas nachádzajú potenciál svojej obnovy v kontexte moderných rekodifikácií. To všetko svedčí o životnom kolobehu i v rovine práva a jeho inštitútov. Konferencia má teda ambíciu vytvoriť širokú platformu pre vedecké zdieľanie názorov na presahy práva z minulosti do súčasnosti, na ozvy, odozvy a ozveny právnych dejín v súčasnosti. Za osobitne zaujímavú oblasť pre diskurz považujú organizátori konferencie   zmeny v práve v turbulentnom období po druhej svetovej vojne a ich presah do súčasného právneho poriadku. V tomto kontexte možno uvažovať o okruhoch príspevkov týkajúcich sa napr. zániku právnych inštitútov v rokoch 1945 - 1948/50 a návratu k nim v 21. storočí, osobitnou témou môžu byť živé spory z minulosti ako trebárs obnova retribučných konaní, reštitúcie či pokusy o ne (znárodnených a skonfiškovaných majetkov), pokusy o právnu a spoločenskú rehabilitáciu, analýza zmien v československom právnom poriadku v rokoch 1945 - 1948/50 a podobne, a to všetko najmä v Slovenskej republike a Českej republike, pričom však táto limitácia nie je podmienkou. Vítané sú taktiež príspevky venujúce sa premene o odozvám starších právnych inštitútov ako aj ich hodnotám pre súčasnosť. Očakávané sú témy z najširšieho okruhu právnych vied, ktoré sú akokoľvek spojené s právno-historickými, právno-teoretickými, propedeutickými či pozitívno-právnymi aspektami práva a širokého spektra právnych inštitútov nielen na území Slovenskej republiky, Českej republiky, ale aj ostatných krajín.

 

V prípade záujmu prosíme o zaslanie záväznej prihlášky (na priloženom formulári) najneskôr do 11. mája 2022 spolu s potvrdením o zaplatení konferenčného poplatkuna e-mail: bbskolapravnychdejin@gmail.com

 

Podrobný odborný program s témami jednotlivých referátov bude všetkým účastníkom konferencie zaslaný elektronickou poštou po uzavretí prihlášok.

 

Bližšie informácie sú obsiahnuté v priloženej pozvánke.

Tešíme sa na Vašu účasť!

Prílohy ku stránke:

Právnická fakulta Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici